מחלות חניכיים הן מחלות אשר פוגעות ברקמות שתומכות בשיניים – החניכיים והעצם. מחלת חניכיים בשלב התחלתי לרוב לא מלווה בכאב, ועל כן לא תמיד ישנה מודעות לקיומה – עד שהמצב מחמיר. איחור באבחון עלול לגרום לכך שהמצב יהיה בלתי הפיך. קושי נוסף באבחון נובע מכך שגם חניכיים בריאות לא תמיד מתאפיינות במראה אחיד ובאותו גוון אצל כל אדם.
מחלת חניכיים לא מטופלת עלולה להוביל לתזוזה של שיניים בעקבות התערערות האחיזה שלהן ברקמות החניכיים, ואף לאובדן שיניים. סכנה נוספת היא הרס של עצם הלסת. הטיפול מתבצע ע"י פריודונטים – רופאי שיניים שהמומחיות שלהם היא מחלות חניכיים. הטיפול עשוי לכלול מתן אנטיביוטיקה מקומית או סיסטמית וניתוחי חניכיים לתיקון הנזקים שגרמה המחלה ולשיפור אפשרויות ניקוי חלל הפה.
דלקת חניכיים היא מצב הפיך המתבטא באדמומיות, דימום ולעיתים כאב וריח רע מהפה. הגורם העיקרי הוא הצטברות רובד חיידקי ואבנית עקב היגיינת פה לקויה. הטיפול כולל תחזוקה דנטלית נאותה, ביקורים סדירים אצל שיננית והקפדה על היגיינת פה.
מחלות חניכיים מתפתחות כאשר רובד חיידקי (פלאק) מצטבר על השיניים עקב היגיינת פה לא מספקת. הרובד פוגע ברקמות התומכות בשיניים, כולל סיבי PDL ועצם, והמערכת החיסונית, במאמציה להילחם בזיהום, עלולה לתרום להרס הרקמה. כתוצאה מכך, נוצרים כיסים והאחיזה של השיניים מתערערת.
גורמי הסיכון כוללים רקע תורשתי, עישון, מתח נפשי, סוכרת שאינה מאוזנת, שינויים הורמונליים בזמן הריון, תופעות לוואי של תרופות מסוימות ואלצהיימר. עישון, למשל, מגדיל את הסיכון למחלה ומקטין את שיעור ההצלחה של הטיפול.
מחלות חניכיים לא מטופלות עלולות להוביל לתזוזת שיניים, אובדן שיניים והרס עצם הלסת. הנזק לרקמות התומכות בשיניים עלול להיות בלתי הפיך, ולכן חשוב לאבחן ולטפל במחלות אלו מוקדם ככל האפשר.
מניעת מחלות חניכיים מתבססת על שמירה על היגיינת פה קפדנית, כולל צחצוח שיניים פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטלי וביקורים סדירים אצל שיננית ורופא שיניים. הקפדה על תחזוקה דנטלית נאותה מסייעת במניעת הצטברות רובד חיידקי ואבנית, ובכך מונעת את התפתחות הדלקת.
מרכז כירורגי שוורץ-ארד הוא מהמובילים בישראל בטיפול במחלות חניכיים, בזכות שילוב של מומחיות רפואית, טכנולוגיות מתקדמות ושירות אישי. המרכז מציע אבחון מקיף, טיפולים חדשניים הכוללים התערבויות כירורגיות לשיקום חניכיים, וכן גישה הוליסטית המבטיחה למטופלים את הטיפול המדויק ביותר. כל זאת, תחת פיקוחם של רופאים מומחים בפריודונטיה עם ניסיון רב שנים, תוך הקפדה על איכות טיפול ברמה הגבוהה ביותר.
במידה והשן כלואה וטרם בקעה או בקעה באופן חלקי, יש צורך בעקירה כירורגית שן בינה. הכוונה להליך כירורגי בו חושפים את האזור ומבצעים חתך ברקמה, לאחר מכן עוקרים בעדינות את השן ושורשיה ומסיימים בתפירה. במקרים רבים אנו ממליצים על הנחת פלזמה עשירה בפיברין (PRF) שמשמשת כמו "דבק ביולוגי" לצורך זירוז תהליכי הריפוי לאחר העקירה.
לפרטים נוספיםשיניים תחתונות שעולות על אלה העליונות מייצרות קושי אסתטי ועלולות לשבש את גדילת הלסתות. כירורג פה ולסת מומחה ישלב בין מספר גישות אפשריות, לרבות ניתוח אורתוגנטי במידת הצורך, וכך ישפר את המנשך ואת תפקוד מערכת הלעיסה
לפרטים נוספיםפגיעה במפרקי לסת (TMJ) עלולה לגרום לכאב ניכר, קושי לבצע פעולות שונות עם הפה, קליקים, טנטון ופגיעות נוספות. הטיפולים האפשריים הם סד לילה, פיזיותרפיה, ארתרוסקופיה ושטיפת מפרק - וכדי לבחור את הטיפול המיטבי יתבצע קודם כל אבחון מקצועי מעמיק
לפרטים נוספים