השפעת היפרפלזיה קונדילרית על הסטנר הלסתות והאף
אחד הגורמים השכיחים להיווצרות מצבים אסתטיים ותפקודיים של חוסר סימטריה במראה האף והפנים הוא תופעה רפואית הנקראת היפרפלזיה קונדילרית (Condylar Hyperplasia). המשמעות של המונח הדי מוזר הזה היא גדילת יתר בצד אחד של מפרק הלסת לעומת הצד השני. התוצאה יכולה להיות מפגיעה קלה באסתטיקת האף או הפנים ועד חוסר סימטריה מהותי ובעיות אסתטיות חמורות יחד עם בעיות תפקודיות למיניהן.
מה זה היפרפלזיה קונדילרית?
מדובר על מצב נדיר יחסית אך מהותי מבחינת ההשפעות והמשמעויות שלו, כאשר צד אחד של מפרק הלסת, המפרק המחבר את הלסת לגולגולת, גדל ביתר לעומת המפרק בצד השני של הלסת. לגדילה א-נורמלית זו יכולה להיות השפעה מהותית על סימטריית הפנים, על מחיצות האף אף על תפקוד תקין של הלסת ומרכיביה.
באופן ברור והגיוני, ההשפעה של סטיית לסתות זו היא על הלסת התחתונה, ומכאן גם פוטנציאלית על מחיצות ומראה האף והחלק התחתון של הפנים. רוב הגדילה הלא תקינה ולא אחידה היא רק בצד אחד של מפרק הלסת, אולם קיימים מקרים נדירים בהם ההיפרפלזיה מתרחשת בשני צידי מפרק הלסת.
השפעתה על היווצרות אסימטריה בסנטר והלסתות
מעבר לעובדה שצד אחד של מפרק הלסת התחתונה גדל ביתר לעומת הצד השני, הבעיה הפתולוגית הזו משפיעה מהותית על אסימטריה של הפנים מכיוון שלא אחת כל אזור הפנים עובר סוג של תהליך "פיצוי" שבמסגרתו יש התפתחות לא תקינה של אלמנטים אחרים בפנים, למשל בלסת העליונה, ברקמת הרכות של הפנים, במחיצות האף ובשיניים.
מעבר להשפעה פוטנציאלית על מחיצות האף ועל מצב של מחיצת אף עקומה, הביטוי העיקרי הוא סטיית לסתות ומראה פנים לא סימטרי בעיקר באזור הסנטר והלסת התחתונה, כאשר צד אחד של הפנים נראה עקום/נפול לעומת הצד השני.
הגורמים לתופעה
הגורמים המדויקים להתפתחות גדילת יתר של מפרק הלסת אינם ידועים לחלוטין עדיין, אך התפיסה הרפואית המקובלת טוענת כי מדובר על שילוב של גורמים, למשל:
- גורמים מולדים – תורשתיים ונטייה גנטית להתפתחות התופעה.
- השפעות הורמונליות.
- מחלות מסוימות בגילאי הילדות או תחילת גיל ההתבגרות.
- גורמים סביבתיים שונים ו/או טראומה פיזית שנגרמה למפרק הלסת בשנות הגדילה וההתפתחות.
דרכי אבחון
אבחון של היפרפלזיה קונדילרית, מה שלא אחת יוביל לביצוע ניתוח סטיית לסתות או ניתוח אף מחיצות ופלסטי משולב, לרוב כולל הערכה מקיפה, כולל בדיקה קלינית, צילומים ואף סריקות תלת מימדיות להמחשה ויזואלית מדויקת של מפרקי הלסת. האבחון לרוב מתבצע לקראת סוף גיל ההתבגרות או לקראת סוף שנת ה-20, אך יש בהחלט מצבים בהם האבחון והטיפול מתרחשים גם בעשורים מאוחרים יותר בחיים.
טיפול בהיפרפלזיה קונדילרית ובהשלוכתיה
אפשרויות הטיפול בתופעה משתנות בהתאם לחומרה ולמהות הפרטנית של המצב, אך הלכה למעשה אפיק הטיפול היחיד שהוא באמת יעיל לבעיות הנוצרות בעקבות היפרפלזיה קונדילרית הוא ניתוח שבמסגרתו מסירים כירורגית חלק מדויק ומותאם אישית של החלק הגרמי והעודף במפרק הלסת. הניתוח הכירורגי גם מתקן אסימטריה של הפנים, סטיית לסתות וגם עוצר את גדילת היתר של המפרק. ניתוח זה נקרא קונדילקטומי.
חשוב לציין כי בלא מעט מקרים, בייחוד כאשר גדילת היתר של עצם המפרק היא משמעותית וחוסר הסימטריה בפנים או הפגיעה במחיצות האף גדול, יהיה גם צורך בהליכים נוספים כדי להשיג תוצאה אסתטית ותפקודית אופטימאלית ומלאה. למשל לא אחת יש צורך בביצוע ניתוח אף משולב רפואי ואסתטי, וכמו כן ליישם טיפול או אף ניתוח אורתודנטי לתיקון בעיות צמיחה וסימטריה של השיניים והלסת התחתונה.
השפעות על מחיצות האף
כמו כן התופעה יכולה לגרום להשפעות מהותיות על אזור האף, גם תפקודית מבחינת התפתחות מחיצת אף עקומה ולכן כמובן גם אסתטית בהקשר של מראה אף עקום ולא סימטרי. הגדילה הלא תקינה של מפרק הלסת משפיעה במקרים רבים על העצמות והרקמות גם באזור האף. כך, צד אחד במפרק גדל יותר מהצד השני והאף בפועל נמתח וכך גם איברים אחרים בפנים נמתחים לכיוון אחד של הפנים.
מחיצת אף עקומה לא רק יוצרת מראה אף עקום אלא יכולה לגרום לבעיות מתמשכות וטורדניות מאוד של נזלת כרונית וקשיי נשימה.
הטיפול המוביל בארץ מרכז כירורגי שוורץ-ארד
במרכז כירורגי שוורץ ארד מתמחים בטיפולים מתקדמים ומדויקים המשלבים בין הרפואי לאסתטי, בדגש על אזור הפנים והלסתות, לכן שוורץ-ארד מהווה בחירה מצוינת ומוכחת לניתוח היפרפלזיה קונדילרית ותיקון התופעה ושלל הבעיות הנלוות אליה, אסתטיות ורפואיות כאחד.
השילוב של הליך רפואי-טיפולי יחד עם הליך אסתטי לשיפור מראה האף ו/או הלסת, תחום שאנו בשוורץ ארד מתמחים ומובילים בו, מאפשר לכם ולכן ליהנות מכל העולמות וגם לקבל תיקון רפואי-תפקודי של מפרק הלסת ומערכות הפנים הקשורות וגם לקבל מראה סימטרי ואסתטי משודרג ומותאם אישית של האף, הלסת והפנים בכללותם.
צרו קשר לפרטים נוספים וקביעת פגישת אבחון וייעוץ ראשונית.