ישנה חשיבות רבה לזיהוי מוקדם ככל האפשר של כל ציסטות ונגעים בחלל הפה, כדי למנוע מהנגע לגרום נזק משמעותי ואפילו בלתי הפיך.
בהקשר זה, כדאי לדעת שלא תמיד ניתן להבחין בציסטה כשהיא בשלבים הראשוניים של ההתפתחות שלה, וכמו כן אין תחושות חריגות. ביקורות תקופתיות אצל מומחה פה ולסת מנוסה מאפשרות איתור ציסטות, ואם מקפידים על התדירות המומלצת מובטח זיהוי ובזכותו טיפול מתאים, עוד לפני שנגרמה פגיעה של ממש בחלל הפה.
במקרים אחרים, תחושת כאב מובילה את האדם למרפאת שיניים, ורצוי כזו שיש גם בה מומחים לכירורגיית פה ולסת, כך שניתן יהיה לספק מענה מקיף לכל בעיה. סימן אזהרה נוסף שמחייב אבחון מקצועי הוא שינוי בגוון החניכיים.
למרות שכיחותם הם יכולים לגרום לסיבוכים וכמו כן להעיד על בעיות בריאותיות קשות יותר מתחת לפני השטח, הם כוללים טווח די רחב של פצעים, גירויים וגידולים אשר מתפתחים בחלל הפה ומשפיעים עליו. הם יכולים לנוע מנגעים קלים ומטרידים במידה קטנה אך בהחלט יכולים גם להפוך לפצעים, ציסטות וגידולים כואבים ומטרידים מאוד ואף מסוכנים.
שימו לב – אבחון מוקדם שומר על בריאותך ועשוי להציל חיים.
שיטת הטיפול הנבחרת נקבעת ע"י הרופא המטפל, שצריך להיות מומחה פה ולסת מנוסה, וכמובן רק לאחר אבחון נגע בחלל הפה בצורה פרטנית ומעמיקה, הנה כמה שיטות טיפול נפוצות ויעילות:
טיפול במקרים קלים יחסית:
טיפול במקרים קשים יותר:
כאשר התסמינים קשים יותר ו/או הסיבות לבעיה מורכבות ומסוכנות יותר, נדרשת לעיתים התערבות כירורגית כדי לטפל בבעיה עד כדי הסרה. הטיפול הכירורגי מבוצע רק על ידי כירורג פה ולסת מוסמך ומנוסה ויכול לכלול למשל:
מה גורם להיווצרות ציסטה דנטלית?
היווצרות ציסטות ממקור שן קשור בעיקר לזיהומים ולדלקות באזור השן או החניכיים.
אחת הסיבות השכיחות ביותר היא התפתחות אבצס בשורש השן, המתרחשת כאשר חיידקים חודרים לחלק הפנימי ביותר של השן דרך חורים או סדקים. זיהום זה עלול להתפשט, מה שמוביל להיווצרות ציסטה. בנוסף, הן יכולות לנבוע מחוסר התפתחות, כגון כאשר שיניים אינן בוקעות מהחניכיים והן כלואות ויוצרות מרחב פוטנציאלי להתפתחות ציסטות דנטליות.
גורם תורם נוסף הוא טראומה לשיניים או לחניכיים העלולה לשבש את תהליך הצמיחה או הריפוי הטבעי ולספק דרך להיווצרותן.
מה החשיבות של טיפול בציסטות בלסת?
טיפול מהיר הוא קריטי לשמירה על בריאות הפה הכללית ולמניעת הופעת סיבוכים חמורים יותר. אם לא מטפלים בהן, הן עלולות להוביל לזיהומים שמתפשטים מעבר לחלל הפה, ולגרום לנזק לעצם הלסת, לתזוזה של שיניים ואפילו לאובדן של השיניים הנגועות. יש חשיבות רבה באבחון וטיפול כירורגי בשלב הגילוי.
נגעים בחלל הפה יכול להיגרם ממגוון גורמים, כולל טראומה, חבלה, זיהומים, דלקות, הפרעות אוטואימוניות, ואפילו מחלות מערכתיות.
סיבה נפוצה במיוחד היא דלקת חניכיים שלא מטופלת כראוי, וכתוצאה ממנה מצטברים חיידקים רבים בין הרקמות הרכות לבין השיניים.
גורם אפשרי אחר הוא חבלה פיזית בשן כתוצאה מנפילה, חבטה או תאונה, וגם פגיעה בלסת עלולה להוביל לציסטה בחלל הפה (הן בחניכיים והן בעצם הלסת או בחך). טיפול שורש לא מקצועי הוא מקור נוסף להתפתחות ציסטות.
שינוי צבע החניכיים ורקמות הפה (ללבן, אדום, חום, שחור, כחול) אינו תקין ויכול להעיד על נגעים או ציסטות בחלל הפה.
במקרים כאלה, יש להגיע לאבחון ובמידת הצורך יש לקחת דגימה לצורך אבחון נגעים בחלל הפה וטיפול.
יש לקחת דגימה, הדגימה תישלח למומחה אשר יאבחן באיזו תהליך מדובר ובאיזה סוג טיפול יש לנקוט. הטיפול עצמו יבוצע על ידי כירורגית פה ולסת. יש להסיר את הגורם לתהליך יחד עם התהליך הפתולוגי.
יש לזכור: אבחון בשלב מוקדם ע"י בדיקה שגרתית ישמור על בריאותכם ויכול להציל חיים.
לצד תסמינים וגורמי סיכון שכבר פורטו, יש עוד כמה סימני אזהרה שצריכים לגרום לכם לשים לב, להיות מודעים וללכת להיבדק. סימני האזהרה כוללים למשל:
• תחושת כאב, לא כמו כאב שיניים אלא יותר מרוכז ברקמות הפה, בחניכיים ולעיתים
בלשון.
• שינויי גוון של אזורים בפה, של פצעים וסימנים בפה או על הלשון.
• נפיחות, אדמומיות ואי נוחות בתוך חלל הפה והחניכיים.
• תזוזה לא טבעית ולא תקינה של השיניים.
בפועל תמיד יש לפנות למומחה פה ולסת לצורך אבחון. בנוסף, מועיל לגשת לבצע בדיקות מקדימות גם כשאין ממש נגעים בפה, מאחר שהרבה פעמים עוד לא רואים או מרגישים אותם אך כן ניתן להגיע לאבחנה מוקדמת ומדויקת באמצעות בדיקות שגרתיות ו/או צילומי רנטגן//
חיוני לאבחן ולטפל בהo באופן מיידי כדי למנוע סיבוכים נוספים ואי נוחות למטופל- האבחון המוקדם חשוב ומשמעותי מאוד.
• חסימה בצינורית הניקוז של בלוטת רוק עשויה לגרום לכאבים ולתגובה דלקתית.
• לחץ נפשי מוגבר ורציף פוגע בבריאות ויכול גם לתרום להתפתחות נגעים בחלל
הפה, ציסטות ואפטות.
• סינדרומים קליניים מסוימים כוללים תסמינים של הופעת פצעים בפה.
• עישון מעלה את הסיכון להופעת פצעים.
• זיהום פטרייתי שאינו מטופל עלול, בין היתר, לעודד צמיחת נגעים אוראליים.
• ידוע כי טיפולים כימותרפיים מעלים את הסיכון והשכיחות של התפתחות פצעים
ונגעים שונים בחלל הפה.
• סרטן – לעיתים נגעים בפה הם חלק מתהליך סרטני ממאיר, בעיקר סרטן הפה והלוע / סרטן חלל הפה.
ישנם שני סוגי עקירות שיניים: עקירות פשוטות ועקירות מורכבות וכירורגיות. העקירות הפשוטות מבוצעות בשיניים שכבר צמחו ושניתן לראות אותן בתוך חלל הפה. עקירות כאלה לרוב יתבצעו בהרדמה מקומית וללא בעיות או הפתעות במרכז הכירורגי שלנו. העקירה תתבצע על ידי אחד הרופאים המומחים שלנו בעזרת מלקחי חילוץ (צבת מיוחדת).
לפרטים נוספיםאבחון וטיפול במחלות שונות המתפתחות בחלל הפה לרוב כתוצאה מבעיה בריריות (רקמות רכות) לדוגמא: פטריות, אלרגיות, מחלות עור שמתפתחות על הלשון או על גבי החניכיים וכו. פעמים רבות מדובר על תוצר של מחלה או סנדרום ממנו סובלים בין אם מדבר על סכרת, אוסטאופוריזיס, בעיות בקרישיות דם או בעיה אונקולוגית, לכן – אבחון מוקדם וטיפול מהיר קריטיים ויכולים למנוע סיבוכים עתידיים.
לפרטים נוספיםישנן מספר הפרעות שעשויות לגרום לבלוטות רוק נפוחות: ציסטות, אבנים, חסימות, דלקות וגידולים. הטיפול בבלוטות רוק מוגדלות מתבצע בטכניקות מתקדמות ובפרט הליך אנדוסקופי, גלי הדף וטכניקה מיקרו-כירורגית מדויקת
לפרטים נוספים